LY TRÍCH VÀ KHẢO SÁT CHLOROPHYLL TỪ LÁ TRE TÀU (GINGANTOCHLOA COCHINCHINENSIS A

LY TRÍCH VÀ KHẢO SÁT CHLOROPHYLL TỪ LÁ TRE TÀU (GINGANTOCHLOA COCHINCHINENSIS A.Cam)

 

Nguyễn Quốc Khánh,  Phạm Duy Hảo, Diệp thị Mỹ Hạnh, Lê thị Mỹ Phước

Khoa Sinh, Trường Đại học Khoa học Tự Nhiên

 

Tóm tắt

 

Lá tre – nguồn nguyên liệu dồi dào ở nước ta – có hàm lượng chlorophyll cao, chưa được khai thác và sử dụng. Chúng tôi đã khảo sát các tính chất của chlorophyll lá tre tàu và thiết lập quy trình ly trích chlorophyll từ lá tre tàu tạo sản phẩm bột màu tự nhiên có thể thay thế phẩm màu tổng hợp trên thị trường.

Cao chlorohyll thu được có hàm lượng các kim loại nằm trong giới hạn cho phép của Bộ Y tế, có thể dùng để tạo màu thực phẩm, mỹ phẩm.

 

 

 

 

 

 

 

 

EXTRACTING AND INVESTIGATING THE QUANTITY AND CHARACTERISTICS OF CHLOROPHYLL  FROM

GIGANTOCHLOA COCHINCHINENIS A. Cam.

 

Nguyen Quoc Khanh, Pham Duy Hao, Diep thi My Hanh, Le thi My Phuoc

Faculty of Biology, University of Natural Sciences

 

Abstract

 

Bamboo’s leaf – the abundant resource in our country – has high content of chlorophyll which hasn’t been exploited and used effectively. We surveyed some characteristics of chllorophyll obtained from Gingantochloa cochinchinensis A.Cam and established the chlorophyll’s extracting process with purpose of producing natural color powder that can be used to replace to chemically synthetic color powder.

In this study, we regconized that the quantity of heavy mineral in leaf was in a permitive range of ministry of Public Heath, so they can be applied in food and cosmetic color powde