LY TRÍCH VÀ KHẢO SÁT
CHLOROPHYLL TỪ LÁ TRE TÀU (GINGANTOCHLOA COCHINCHINENSIS A.Cam) Nguyễn Quốc Khánh, Phạm Duy Hảo, Diệp
thị Mỹ Hạnh, Lê thị Mỹ Phước Khoa Sinh, Trường
Đại học Khoa học Tự Nhiên
Tóm tắt Lá tre – nguồn nguyên liệu dồi
dào ở nước ta – có hàm lượng chlorophyll cao,
chưa được khai thác và sử dụng. Chúng tôi
đã khảo sát các tính chất của chlorophyll lá tre tàu và
thiết lập quy trình ly trích chlorophyll từ lá tre tàu
tạo sản phẩm bột màu tự nhiên có thể thay
thế phẩm màu tổng hợp trên thị trường. Cao chlorohyll thu được có hàm lượng các kim
loại nằm trong giới hạn cho phép của Bộ Y
tế, có thể dùng để tạo màu thực phẩm,
mỹ phẩm. EXTRACTING AND INVESTIGATING THE
QUANTITY AND CHARACTERISTICS OF CHLOROPHYLL FROM GIGANTOCHLOA
COCHINCHINENIS A.
Cam. Nguyen Quoc Khanh, Pham Duy Hao, Diep
thi My Hanh, Le thi My Phuoc Faculty
of Biology,
Abstract
Bamboo’s leaf – the abundant
resource in our country – has high content of chlorophyll which hasn’t been
exploited and used effectively. We surveyed some characteristics of chllorophyll obtained from Gingantochloa cochinchinensis A.Cam and established the chlorophyll’s extracting process with purpose of producing
natural color powder that can be used to replace to chemically synthetic color
powder. In this study, we regconized that the quantity
of heavy mineral in leaf was in a permitive range of
ministry of Public Heath, so they can be applied in food and cosmetic color powde |