CỐ
ĐỊNH INVERTASE TRÊN HẠT CALCIUM ALGINATE BẰNG
PHƯƠNG PHÁP BẪY Mai Ngọc Dũng Khoa Sinh học, Trường
Đại học Khoa học Tự Nhiên Tóm tắt Invertase được cố định trên
hạt calcium alginate có khả năng thủy phân saccharose
thành glucose và fructose. Siro glucose
– fructose được ứng dụng trong công nghiệp nước
giải khát và bánh ngọt vì siro này có độ ngọt cao
và tính ổn định tốt. Siro glucose – fructose ít
tạo tinh thể đường và có độ ngọt
cao hơn siro saccharose. Kỹ thuật cố định
enzym bằng phương pháp bẫy khá đơn giản
và quá trình phản ứng trong điều kiện nhẹ
nhàng. Chính vì lý do này mà việc sử dụng alginate làm
chất mang và giá thể trong tiến trình cố định
enzym và tế bào. Calcium alginate hình thành từ quá trình trao đổi
giữa ion calcium với sodium alginate và hạt được
hình thành nhờ một thiết bị tạo hạt. Một số kết quả trong thí
nghiệm này bao gồm : Nồng độ dung dịch
alginate 3,5% (w/w) phù hợp cho việc cố định
invertase, hiệu suất cố định protein – enzym là
64,27%, hiệu suất hoạt độ riêng cố
định là 39,14% với nồng độ saccharose 5% và
51,06% khi nồng độ saccharose 7%. Điều kiện
thí nghiệm gồm pH =4,5 và nhiệt độ 550C.
Sồ lần tái sử dụng là 20 lần với hoạt
độ riêng trung bình là 6.07 ± 0.41 UI/mgPr-En. INVERTASE MOBILIZATION IN CALCIUM ALGINATE BEAD BY ENTRAPMENT METHOD Mai
Ngoc Dung
Faculty of Biology,
Abstract The glucose and fructose – forming invertase form this enzyme was
immobilized by entrapping in calcium alginate beads. The applications of
glucose – fructose syrup in drinking and baking industries are potentially very
interesting because of its sweeting and stabling, glucose – fructose is less
likely crystallized and sweeter than saccharose syrups. The technique of enzyme
entrapping is simple and the polymere reaction is mild, this cause for using
alginate which is carrier or supporter in enzymes or cells immobilization.
Calcium alginate was made from sodium alginate and calcium ion, the reaction of
sodium alginate with calcium ion is conditional mild, the beads were made
dropwise through an equipment which uses beads. Some results of this study are the following : Optimal concentration of alginate solution is 3.5% (w/w) for invertase immobilization, immobilized protein – enzyme yield is 64.27%, specific activity yield is 39,14% with saccharose solution 5% (w/v) and 51.06% with saccharose solution 7% (w/v). Experimental conditions are pH = 4.5 and temperature = 550C. Recycles are 20 times which average specific activity is 6.07 ± 0.41 UI/mgPr-En. |