CÔ LẬP VÀ NHẬN DANH HAI XANTHON MỚI

CÔ LẬP VÀ NHẬN DANH HAI XANTHON MỚI

TỪ VỎ CÂY BỨA ĐỒNG (GARCINIA SCHOMBURGKIANA)

 

Võ Tấn Hậu1, Phạm Đình Hùng, Nguyễn Diệu Liên Hoa,  Maas Gerhard2

1 Phân Viện Công nghiệp Thực phẩm tại Tp. Hồ Chí Minh

Khoa Hóa, Trường Đại học Khoa học Tự Nhiên

2 Institute for Organic Chemistry I, University of Ulm, Germany

 

Tóm tắt

 

Hai xanthon mới là 1,3,6-trihydroxy-7-metoxy-2-(4-hydroxy-3-metylbut-2-enyl)-8-(3-hydroxy-3-metylbutyl)-xanthon (1) and schomburgxanthon B (2) đã được cô lập từ vỏ cây bứa cọng (Garcinia schomburgkiana). Cấu trúc của hai hợp chất này được xác định bằng phổ 1H and 13C NMR, HSQC, HMBC, UV và IR.

 

 

 

TWO NEW XANTHONES FROM THE BARK OF

GARCINIA SCHOMBURGKIANA

 

Vo Tan Hau1, Pham Dinh Hung, Nguyen Dieu Lien Hoa, Maas G.2

1 Institute of Food Chemistry, HCM City, Vietnam

Faculty of Chemistry, University of Natural Sciences

2 Institute for Organic Chemistry I, University of Ulm, Germany

 

Abstract

            Two new xanthones, 1,3,6-trihydroxy-7-methoxy-2-(4-hydroxy-3-methylbut-2-enyl)-8-(3-hydroxy-3-methylbutyl)-xanthone (1) and schomburgxanthone B (2) were isolated from an ethyl acetate extract of the bark of Garcinia schomburgkiana. Their structures were determined by analysis of spectroscopic data (1H and 13C NMR, HSQC, HMBC, UV and IR).