CÔ LẬP VÀ NHẬN DANH HAI
XANTHON MỚI TỪ VỎ CÂY BỨA
ĐỒNG (GARCINIA SCHOMBURGKIANA) Võ Tấn Hậu1,
Phạm Đình Hùng, Nguyễn Diệu Liên Hoa, 1 Phân
Viện Công nghiệp Thực phẩm tại Tp. Hồ Chí
Minh Khoa Hóa, Trường Đại học Khoa học
Tự Nhiên 2 Institute
for Organic Chemistry I, Tóm tắt Hai xanthon
mới là
1,3,6-trihydroxy-7-metoxy-2-(4-hydroxy-3-metylbut-2-enyl)-8-(3-hydroxy-3-metylbutyl)-xanthon
(1) and schomburgxanthon B (2) đã được cô
lập từ vỏ cây bứa cọng (Garcinia schomburgkiana). Cấu trúc của hai hợp
chất này được xác định bằng phổ 1H and 13C
NMR, HSQC, HMBC, UV và IR. TWO NEW XANTHONES FROM
THE BARK OF
GARCINIA SCHOMBURGKIANA
Vo Tan Hau1, Pham Dinh Hung,
Nguyen Dieu Lien Hoa, 1 Institute
of Food Chemistry, Faculty of Chemistry, 2 Institute
for Organic Chemistry I, Abstract Two new xanthones,
1,3,6-trihydroxy-7-methoxy-2-(4-hydroxy-3-methylbut-2-enyl)-8-(3-hydroxy-3-methylbutyl)-xanthone
(1) and schomburgxanthone B (2) were isolated from an ethyl acetate
extract of the bark of Garcinia schomburgkiana. Their structures were determined by analysis of spectroscopic data (1H and 13C
NMR, HSQC, HMBC, UV and IR). |