XÁC ĐỊNH HIỆU SUẤT CỐ ĐỊNH PROTEIN – ENZYM VÀ

XÁC ĐỊNH HIỆU SUẤT CỐ ĐỊNH PROTEIN – ENZYM VÀ

HOẠT ĐỘ RIÊNG CỦA BA LOẠI ENZYM CỐ ĐỊNH TRÊN

HẠT CALCIUM ALGINATE

Mai Ngọc Dũng

Khoa Sinh học, Trường Đại học Khoa học Tự Nhiên

Tóm tắt

Enzym cố định thuận lợi trong việc tái sử dụng, tự động hóa và khả năng thu hồi lại enzym. Calcium alginate có khả năng cố định enzym bằng phương pháp bẫy, hạt calcium alginate hình thành hệ thống matrix là do phản ứng giữa sodium alginate với ion Ca2+, hệ thống này của hạt phụ thuộc vào nồng độ alginate tham gia phản ứng. 3 enzym trong thí nghiệm là pepsin, amylase và invertase. Trọng lượng phân tử pepsin (3.4.23.1, hãng Merck) vào khoảng 35000Da, α-amylase (3.2.1.1, canh trường Viện Sinh học Nhiệt đới) là 50000 – 65000Da và invertase (3.2.1.26, chế phẩm nấm men Cty Cát Tường) vào khoảng 135000 – 270000Da. Mục đích thí nghiệm này là bước đầu xác định nồng độ alginate phù hợp trong tiến trình cố định các enzym có trọng lượng phân tử khác nhau.

Một số kết quả trong thí nghiệm này như sau : Nồng độ alginate 3,5% phù hợp cho việc cố định pepsin, α-amylase và invertase. Pepsin cố định : Hiệu suất cố định protein – enzym là 41,24% và hiệu suất hoạt độ riêng cố định là 35.64% tại nhiệt độ 600C. α-amylase cố định : Hiệu suất cố định protein – enzym là 24,15% và hiệu suất hoạt độ riêng cố định là 31,67% tại nhiệt độ 550C. Invertase cố định : Hiệu suất cố định protein – enzym là 64,27% và hiệu suất hoạt độ riêng cố định là 39,14% tại nhiệt độ 550C.

 

DETERMINATION PROTEIN – ENZYME AND SPECIFIC ACTIVITY YIELD OF THREE IMMOBILIZED ENZYMES

BY CALCIUM ALGINATE BEADS

Mai Ngoc Dung

Faculty of Biology, University of Natural Sciences

Abstract

Immobilization of the enzyme permits their reuse and facilitates their handing and recovery. Calcium alginate is a suitable matrix for enzyme immobilization by entrapment method. The matrix systems were made from calcium alginate beads by the reaction of sodium alginate and Ca2+ ion which affect alginate solutions in various concentrations and molecular weight of enzyme in the entrapment method. Three enzymes in this experiment are pepsin, amylase and invertase. Molecular weight of pepsin (3.4.23.1, Mecrk) is about 35000 Da, α-amylase (3.2.1.1, cultural solid of Institude of Biology and Tropic Ho Chi Minh City) is about 50000 – 65000 Da and invertase (3.2.1.26, yeast product of Cat Tuong Limited) is about 135000 – 270000 Da. The objective of the present study was to find the optimal conditions for calcium alginate gel immobilization of these enzymes.

Some results of this study are the following : Optimal concentration of alginate solution is 3.5% (w/w) for pepsin, amylase and invertase immobilization. Immobilized pepsin : Protein – enzyme yield is 41.24% and specific activity yield is 35,64% at 600C. Immobilized α-amylase: Protein – enzyme yield is 24.15% and specific activity yield is 31.67% at 550C. Immobilized invertase : Protein – enzyme yield is 64.27% and specific activity yield is 39.14% at 550C.