BƯỚC ĐẦU NGHIÊN CỨU CÁC CHỦNG

BƯỚC ĐẦU NGHIÊN CỨU CÁC CHỦNG

VI KHUẨN CHỊU MẶN HIẾU KHÍ SINH KHÁNG SINH

 

Thị Thanh Loan, Phạm Thành Hổ

Khoa Sinh, Trường Đại học Khoa học Tự Nhiên

 

Tóm tắt

 

Đã phân lập được 281 chủng vi khuẩn chịu mặn hiếu khí từ nước biển các thực phẩm lên men cổ truyềnnhiều địa phương khác nhau (Nha Trang, Phú Quốc, Bến Tre,…). Trong số đó 10 chủng khả năng sinh kháng sinh, các chủng này được định danh đến loài.

Khảo sát khả năng sinh kháng sinh của các chủng nàycác nồng độ muối điều kiện pH  khác nhau; thử khả năng chịu nhiệt của kháng sinh.

Các chủng đều khả năng sinh kháng sinh ở pH 5-9, tối ưu ở pH 7.

Nồng độ muối tối ưu cho các chủng sinh kháng sinh từ 5-10% tuỳ từng chủng.

Đa số các chủng đều sinh kháng sinh khả năng chịu được nhiệt độ xử 60-70oC.

 

 

 

 

 

 

 

PRELIMINARY STUDIES OF AEROBIC HALOPHILIC

BACTERIA AS ANTIBIOTIC PRODUCERS

 

Le Thi Thanh Loan, Pham Thanh Ho

Faculty of Biology, University of Natural Sciences

 

Abstract

 

Isolated 281 strains of aerobic halophilic bacteria from marine water and traditional fermented foods (fermented fish sauce, fermented fish) at various region (Nha Trang, Phu Quoc, Ben Tre,…). In there, 10 strains that produce antibiotic were determinated to species.

The searching of antibiotic production of this strains in various conditions such as pH, salt concentration in the cultural medium indicated:

-         All the strains produce antibiotic at pH 5-9, but highest result at  pH 7.

-         Optimal salt concentration in the cultural medium for the antibiotic production varried  from 5-10% depending on each strain

The treatment at high temperature as 60-70oC no gave significant influence to antibiotic production of most strains.