ÐỊNH DANH NẤM MEN PHÂN LẬP TỪ DƯA CHUA MUỐI
ÐỊNH DANH NẤM MEN PHÂN LẬP TỪ DƯA CHUA MUỐI

 

Phạm Trần Tố Như, Ngô Ðức Duy, Hoàng Quốc Khánh

Viện Sinh học nhiệt đới, Viện Khoa học Công nghệ Việt Nam

 

Tóm tắt:

 

          Báo cáo này bước đầu tả đặc điểm chủng nấm men ND4 phân lập được từ dưa chua muối. Chủng nấm men khả năng đồng hóa các nguồn carbon như glucose, galactose, L-sorbose, sucrose, maltose, trehalose, D-xylose, glycerol, D-manitol, succinic acid, citric acid.... nguồn nitrogen: (NH4)2SO4, L-lysine, lên men đường glucose, galactose, maltose, phân giải urea, tạo acid trên môi trường glucose. Chúng phát triển tốt trong môi trường áp suất thẩm thấu cao 50% glucose 12% NaCl, sinh trưởng ở 370C. Sau cùng chúng tôi xác định trình tự các nucleotide trong phạm vi vùng D1/D của 26S rDNÀ so sánh với ngân hàng dữ liệu gen NCBI. Kết quả chủng ND4 thuộc họ Pichia gần với loài Pichia americana.

 

 

IDENTIFICATION OF YEASTS ISOLATED FROM

FREMENTED, SALTY VEGETABLES

 

Pham Tran To Nhu, Ngô Duc Duy, Hoang Quoc Khanh

Institute of Tropical Biology, Vietnamese Academy of Science and Technology

 

Abstract:

 

          This paper preliminarily describes the yeast strain ND4 isolated from traditionally fermented, salty vegetables (dua chua in Vietnamese). The strain was able to assimilate carbon compounds, such as glucose, galactose, L-sorbose, sucrose, maltose, trehalose, D-xylose, glycerol, D-manitol, succinic acid, citric acid, ect., and nitrogen compounds (NH4)2SO4, L-lysine, to ferment sugar such as gluocse, galactose, maltose, to hydrolysize urea, and to produce acid from glucose. It grew well in medium of high osmotic pressure 50% glucose, 12% NaCl, at 370C. Finally we identified the sequence analysis of D1/D2 domain of 26S rDNA and then compared with databases of the Genbank NCBI. The results showed that the strain ND4 belongs to the genus Pichia near Pichia americana species.